bartul
bartul

ivica

U zoru, (u 5.15 h) 15.travnja 2011. u svom domu u rodnom Splitu, nakon teške bolesti, napustio nas je autor u svijetu poznatih crtanih filmova, slikar i ilustrator Ivica Šegvić.

Bio je dugogodišnji član, a jedno vrijeme i predsjednik, Likovnog udruženja Emanuel Vidović. Izlagao je samostalno i grupno i primio niz nagrada i priznanja.

Pamte se njegove lucidne i britke autorske ilustracije na teme iz političkog života, objavljivane u tjedniku Nedjeljna Dalmacija u godinama velikih promjena 1988-1993.

Nakon animatorskog debua u realizaciji prvog splitskog propagandnog crtanog filma (Softball, Pliva 1993.), uz potporu supervizora Joška Marušića snima vlastiti prvijenac ''Glava za kapu'' u produkciji HRT-a, s kojim ulazi u konkurenciju za nagradu na Svjetskom festivalu animiranog filma Zagreb 1994. te predstavlja Hrvatsku na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Chicagu 1995. godine.

Ovaj film je ujedno bio i početak HRT-ove cijele serije animiranih filmova ''Nogalo'', koju Ivica Šegvić potpisuje kao redatelj i scenarist, autor lika, glavni crtač i animator, a čijih se 39 epizoda prikazuje širom svijeta (u Kini, Izraelu, Francuskoj, Švedskoj, Sloveniji, BiH, na Al Jazeera TV... itd.). U zadnjih 8 filmova HRT-u su se pridružili i američki koproducenti.

U Splitu je organizirao, vodio i podupirao tečajeve animacije i crtanog filma. Tako se oformila mlada ekipa koju je vodio u realizaciji dugometražnog filma Joška Marušića ''Duga'' predprošle godine.

2011. godine bio je supervizor i animator u animiranom filmu Kaje Šegvić "Kava je gotova", čija je tema duhovnost i brisanje svih iluzija ovoga svijeta, a zadnje je godine života posvetio bioenergiji i uspješno radio kao iscjelitelj.